W internecie natknąć można się na wiele blogów, które prezentują przeróżne przepisy na ciasta. Wśród nich każdy miłośnik słodkich wypieków znajdzie coś dla siebie. Między innymi natknąć się można na sposób, jak przygotować smaczne i wprowadzić coś nowego na domowy stół.
Ciasto plus kakao — pyszne połączenie
Dodanie sproszkowanego kakao do ciasta to w historii wypieków sprawa nie taka młoda — po raz pierwszy dokonano tego w XVI wieku — jednak dla wielu osób jest to duet, do którego potrzebują się przekonać. Najczęściej wynika to z kojarzenia kakao jako produktu gorzkiego, który też nadaje ciemnobrązową barwę, co nie wszystkim kojarzy się z czymś apetycznym. Warto się jednak przełamać i do najprostszego ciasta dodać odrobinę kakao, by uzyskać całkiem nowy, a przy tym smaczny deser. Jeżeli zaś samo kakao nie przekonuje, można sięgnąć po czekoladę — produkt, który powstaje z kakao i cieszy się większą popularnością.
Czekolada nie tylko do chrupania
Choć tabliczki czekolady najczęściej kojarzone są jako przekąska, którą można spożyć między głównymi posiłkami dla zyskania energii, kiedy w ciągu dnia następuje jej spadek, to jest to również produkt nadający się do wypieków. Wystarczy ją jedynie rozpuścić z tłuszczem lub w kąpieli wodnej, by mieć kolejny składnik do ciasta.
Takie proste ciasto czekoladowe dobrze komponuje się z kawą — również mleczną — i herbatą. Może również stanowić część drugiego śniadania, być deserem po obiedzie czy też zabrane na piknik.
Składniki:
— 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej (lekko gorzkiej 50%)
— 80 g masła
— 125 ml mleka
— 2 jajka
— 150 g cukru
— 150 g mąki
— 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa
— 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej (lekko gorzkiej 50%)
— 25 g masła
Przygotowanie
Jajka ogrzać np. w misce z ciepłą wodą. Dno małej tortownicy o średnicy 21 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Piekarnik nagrzać do 175 stopni Celsjusza.
W rondelku umieścić pokrojone masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę, podgrzewać na minimalnym ogniu, ciągle mieszając, aż składniki się roztopią i otrzyma się gładką masę czekoladową. Odstawić z ognia, dodać mleko i wymieszać.
W misce ubić jajka z cukrem przez około 4 minuty na puszystą masę.
Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
Do mąki dodać ubite jajka oraz masę czekoladową i zmiksować na minimalnych obrotach miksera lub wymieszać rózgą tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto.
Przelać je do tortownicy, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 43 minuty do suchego patyczka.
Polać polewą: do garnka włożyć połamaną na kosteczki czekoladę i pokrojone masło, cały czas mieszając, podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się roztopi, lub też rozpuścić w mikrofali.
Warto wiedzieć: W większej niż 21 centymetrów formie ciasto będzie piekło się krócej, około 30-35 minut, należy sprawdzić to patyczkiem wetkniętym w środek, czy jest jeszcze obklejony surowym ciastem.
Na polewę można dać połowę składników (czyli używając 50 g czekolady i łyżki masła).