Ślub i wesele – przygotuj się z głową

Ślub i wesele – przygotuj się z głową

Branża ślubna i rynek związany z organizacją ślubów rozwija się w zatrważającym tempie. Bezustannie zmieniają się trendy, oczekiwania, poprzeczka sukcesywnie się podnosi i mogłoby się wydawać, że coraz trudniej zaskoczyć innowacyjnym podejściem do tematu. Nic bardziej mylnego. Firmy poruszające się w tej ślubnej materii bezustannie wprowadzają nowatorskie pomysły, które później rozprzestrzeniają się z prędkością światła, stając się tymczasową modą. Osoby przygotowujące się do własnego ślubu mają wobec tego nie lada zadanie do wykonania. Logistyka tego przedsięwzięcia jest wymagająca, aczkolwiek z odpowiednim wyprzedzeniem będzie można wszystko dopiąć na ostatni guzik.

Od czego zacząć? 

Teoretyczne planowanie własnego ślubu to zaledwie zalążek całego przedsięwzięcia. Wydaje nam się wówczas, że pewne kwestie nie wymagają omówienia, bo są przecież wystarczająco oczywiste. Trzeba jednak pamiętać, że organizacja ślubu to całe mnóstwo kwestii do załatwienia i dobrym pomysłem będzie rozpisanie sobie wszystkiego punkt po punkcie. Tylko w ten sposób będziemy mieli pewność, że niczego nie pominęliśmy. Poinformowanie rodziny to jedna z pierwszych rzeczy, jakie powinniśmy zrobić. Najlepiej poinformować, wręczając zaproszenia, które również powinny w pewien sposób odzwierciedlać nasze estetyczne gusta. Doskonałym pomysłem są zaproszenia z dodatkiem na słodko. Krówki ślubne w pewnym sensie podbijają branżę ślubną, choć wciąż są oryginalnym akcentem i przede wszystkim akcentem, który wywoła radość u naszych bliskich. Krówka w opakowaniu z imionami pary młodej i datą ceremonii to wspaniały motyw dodatkowy, który uświetni nasze zaproszenia.

Wybór restauracji 

Wybór restauracji w dużej mierze zależy od ilości zaproszonych gości. W pewnych miejscach nie będziemy w stanie zorganizować własnego wesela ze względu na ograniczoną ilość osób. Warto rozpocząć poszukiwania w momencie, kiedy mamy już pewność, ile osób zjawi się na naszym weselu. Restauracje organizujące wesela na ogół oferują spotkania wraz z degustacją lub opisem pełnej oferty. To momenty, w których omawia się menu i wszelkie szczegóły związane z serwowanym jedzeniem. Coraz częściej pary młode decydują się na mniejszą ilość posiłków, która jest uzupełniona zimną płytą. Tego typu rozwiązania są ekonomiczne, bo do tej pory na ogół spotykaliśmy się ze zbyt dużymi ilościami jedzenia, które po imprezie trzeba rozsądnie rozdzielić, a część z pewnością i tak trafia do kosza. Warto również mieć pojęcie o preferencjach naszych gości. Weganie i wegetarianie powinni poinformować parę młodą z wyprzedzeniem, by uniknąć krępujących sytuacji i by para młoda mogła uzgodnić z właścicielami restauracji, że posiłki wegetariańskie powinny znaleźć się na konkretnych stołach. Kolejną sprawą jest tort. To nieodzowny element każdego wesela i w tym wypadku również warto ustalić z restauracją, jakie są nasze oczekiwania. Zdarzają się sytuacje, kiedy pary zamawiają torty w zaufanych cukierniach i dowożą do restauracji, która zajmuje się jedynie wyposażeniem ciasta w świeczki.

Previous post Kristen Stewart na Czerwonym Dywanie 78. MFF w Wenecji: Odważny wybór mody
Next post Ogień pojawił się w środku nocy. Nie żyje 60-latka